ALBA VOLÁN Zrt.

 
Menetrendek
Térképes információk

Térképes információk

Honlapunkon térképpel segített tájékoztatást találhat Székesfehérvár helyi autóbuszközlekedéséről. A tájékoztatás két eleme: egy menetrenddel kiegészített vonalhálózat és egy útvonaltervező. A térképes megjelenítés a Google által szolgáltatott térképen alapul, így annak kezelése az ott megszokottak szerint lehetséges (nagyítás, kicsinyítés, mozgatás, váltás a rajzolt térkép és a műholdas felvétel között).


Vonalhálózat

Egy vonal kiválasztását követően a képernyő bal felén megjelenik a vonalhoz tartozó járatok menetrendje és a vonal megállói. A képernyő jobb felén térképen látható a kiválasztott vonal útvonala a megállókkal. A bal félen egy megálló nevére kattintva kinagyíthatja a térképen a megálló környezetét. A térképen egy megállóra kattintva részletes adatokat kaphat a megállóról (érkezési időpontok, a megállót érintő egyéb vonalak, melyekre kattintva megjelenithető az illető vonal menetrendi oldala).


A bal képernyőfélen elhelyezett ikonok segítségével kinyomtathatja a vonal menetrendjét, E-mailt küldhet az oldal információival, továbbá egy animáció segítségével végigjárhatja a kiválasztott vonalat.

A térképes információkat honlapunk menetrendi oldaláról is megjelenítheti (a Vonal térképe ikonra, illetve valamelyik megállóra kattintva)Útvonaltervezés
E tájékoztatás célja az, hogy javaslatokat adjon Székesfehérvár két tetszőlegesen kiválasztott utcája közti autóbuszos eljutásra. Az eljutásnak három féle lehetőségét különítjük el: közvetlen járat, utazás átszállással (ugyanazon megállóban), illetve átszállás sétával (átszállás egy másik, közeli megállóban).

Az Útvonalterv honnan? gomb megnyomását követően adható meg az indulási hely az utca kiválasztásával és - a Google által biztosított (nem feltétlenül teljeskörű) - házszámmal. Ez pontosítható a térképen a start tábla megfelelő helyre mozgatásával (bal egérgombbal). A választást követően a rendszer kijelzi az indulási helyhez „közeli” megállókat azok tulajdonságaival. Ugyanilyen módon adható meg a az utazási cél az Útvonalterv hova? gomb megnyomását követően.


A kékesszürke mezőben található elemekkel beállítható az indulási időpont (ettől kezdve 4 órás időszakra adja meg a járatokat), az utazás dátuma, továbbá az érkezési időre is adható elvárás. Bármelyikük változtatása után meg kell nyomni a mező jobb oldalán található frissítés gombot a beállítások érvényre juttatásához.

A képernyőn további – magyarázó szöveggel ellátott – ikonok segítik a tájékoztatást.

A járatkeresést követően a rendszer megjeleníti az időszakba eső első járato(ka)t utazási fajtánként (Első fül). A további fülekkel (Közvetlen, Átszállás, Atsz.sétával) utazási fajtánként kérhetők le az utazási javaslatok az adott időszakra.


Az útvonaltervező kisérleti jelleggel kerül bevezetésre, remélhetően hiba nélkül működik, de a használati tapasztalatok még bizonyára számos módosítást, finomítást tesznek szükségessé, melyeket lehetőségeink szerint a későbbiekben végrehajtunk.


Továbblépés a térképes oldalra